URBAN DESIGN + ARCHITECTURE

ASCOT LAKE,

HYDERABAD

2013

Size: 3-4 BHK Villas, 225 Apartment Tower, Clubhouse / Retail / Banquet / Hospitality Facilities  _ 25 Acre site

 

Construction Type: Reinforced Concrete Frame with Insulated Brick Infill walls

 

Apostrophe Team: Shivjit Sidhu (Principal Architect), Amit Rane + Mohammed Wadkar (Project Architect), Supriya Patil, Zaheen Shaikh, Mehvish Quereshi, Nivedita Meher

‚Äč

Environmental Technology: Soil Erosion Control, Passive Light/Ventilation/Cooling, Passive Solar Heating/Water Heating, Grey Water Separation, Solar Photo-voltaic Electricity System, Rain-water Harvesting

 

Structural Engineer: Eng. Mahesh Chavan

 

Contractor: Aliens Group

SITE:

The project is located on the Srisalem Highway approximately 15km South of the Hyderabad International Airport on a plot approximately 25 acres in size. The project has a gently sloping topography that steps down from the east edge along the highway towards the center of the site and then rises again towards the extreme west.

 

PROGRAM:

Ascot Lake is a medium density residential complex on 26 acres located close to the Hyderabad International Airport. It features multiple villa / townhouse / apartment designs. The project also contains a clubhouse, hospitality and retail components. The project has been commissioned by Aliens Developers.

 

CONCEPT:

The defining concept for the project was to create a continuous landscape belt that connected to all parts of the site and allowed residents to meander along walkways, promenades, waterfront boardwalks and gardens with complete separation from vehicular traffic.

 

Design of the “Ascot Lake” and it's associated canals was after careful study of the existing topography and hydrology of the site. This was overlapped with creation of view corridors at various elevations to create minor lakes and waterfalls that could be enjoyed by the residents. Strategic placement of key public elements was part of the lake planning and this was compounded with the placement of residential units and site circulation to create a comprehensive system for the project. The architecture designs therefore arise from the creation of this landscape and respond to it with room placement and openings towards the views.

 

Architectural design also flowed from the site conditions with climatic response, occupant comfort and connectivity to landscape as primary consideration. In addition, material selection for elevation features and interiors was carefully made to create a spatial experience of openness, tranquility and simplicity. MEP systems, especially water / waste management and energy generation were carefully incorporated into the design of the units and the campus so that efficiency of operation and consumption were maintained at peak levels.

© 2017 by Apostrophe A+uD.

Ascot Lake

Polo Club