ARCHITECTURE + INTERIOR DESIGN

PETAL villa,

alibag

2015

Size:  12,000 Sq.ft. Commercial Showroom

 

Environmental Technology: Passive Light/Ventilation/Cooling, Passive Solar Heating/Water Heating, Grey Water Separation, Solar Photo-voltaic Electricity System.

‚Äč

Apostrophe Team: Shivjit Sidhu (Principal Architect), Mohammed Wadkar (Project Architect), Supriya Patil, Nivedita Meher

 

Structural Engineer: Eng. Mahesh Chavan

 

Contractor: Rajabhai Infrastructure

SITE:

The project is located near Chondhi village of Alibag. It is approximately one acre with access through the village road. The plot is lower than the village and there are water logging problems at the site. The site shares the typical hot humid climate of Alibag / Mumbai with hot summers, severe monsoon rains and fairly pleasant winters.

 

CONCEPT:

The project is a weekend home for a multi-generational family. The family will use it for celebrations and to congregate during festivals and holidays. Other than the functional requirement for 6 bedroom suites and other domestic requirements, the client expressed a desire for a space that would be unlike a typical space; they wanted a spatial experience that will have intimate connections with the landscape and a completely non-linear geometry in the plan.

Apostrophe A+uD's point of departure was to map the existing trees and view corridors along with the slope of the site to create a plan that navigated between the fixed site parameters. The plan meandered to open up into the landscape and folded in to create courtyards.

 

MATERIALITY:

The project is constructed in a typical RCC frame and slab system. The landscape is a primary material and will be used for cladding several aspects of the building including a landscape ribbon that runs along the roof line and is used to shade windows from solar gain as well as rain.

The project is also terraced with landscape performing an integrated role in shaping the architecture at a site tectonic level.

© 2017 by Apostrophe A+uD.

Petal Villa

Longitudinal Section thru Family Lounge