ARCHITECTURE

sridhar villa,

alibag

2013

Size: 5,500 ft2 Villa

Apostrophe Team: Shivjit Sidhu (Principal Architect), Amit Rane, Supriya Patil, Erica D'Souza

Structural Engineer: Mahesh Chavan

MEP Engineer: Spectral Engineering

 

Contractor: Samira Habitats

SITE:

The plot is approximately one acre located in a compound of weekend homes. Located near the coastal town of Alibag, East of South Mumbai and most easily accessible by boat from Mumbai, the area is a favorite getaway from the urban confine of Mumbai city. The site is located at the base of hills, part of the Sahyadri range, with the hilly backdrop creating a beautiful panorama that the villa enjoys.

The plot topography features a steep incline leading from the approach hill that flattens into a gently sloping table top. There are a large number of existing Indian Teak trees on the site that deserve to be protected.

 

PROGRAM:

The project calls for a weekend villa for a multi-generational family. The project will feature multiple suites for extended family and friends along with multiple spaces for gathering and entertainment within the house and in the sprawling garden space.

 

CONCEPT:

The project is arranged as an elongated ovoid shape in plan with one edge eroded into a rough “C” shape. This allows the inner courtyard, where the majority of the trees are located, to be open and become a focus point of the house. The various rooms are arranged in a linear pattern around the courtyard and enjoy opening into the exterior as well as the interior courtyard.

The approach from the garage / driveway is one level below the main courtyard level and this space acts as a datum which divides the public and private parts of the villa.

 

MATERIALITY:

The project is constructed with a typical RCC frame and slab system. The site has several retaining walls that are constructed in stone masonry with RCC support. Infill walls are created with lightweight cement blocks.

The primary finish materials are glass, wood and natural stone. Apostrophe A+uD has designed major interior casework and lighting and many of the furniture elements.

© 2017 by Apostrophe A+uD.